Att hyra ut fastigheter till företag.

Funderar du på att hyra ut din lägenhet eller ditt fritidshus? Eller vill ni som företag hyra ut flertalet fastigheter till andra företag? Vi har svaren på frågorna som uppstår.

Hur blir man hyresvärd?

Rollen som hyresvärd kan variera kraftigt – från en privatperson som hyr ut sin bostad till en annan privatperson, till ett fastighetsbolag vars hela verksamhet består av att hyra ut hundratals fastigheter till företag. Därför är det svårt att säga exakt vad det innebär att vara hyresvärd. Med det sagt guidar vi dig igenom stegen mot att bli hyresvärd!

Vad ska man tänka på när man hyr ut fastigheter?

Något att ha i åtanke som hyresvärd är om du vill hyra ut till företag eller privatpersoner. Att hyra ut fastigheter till företag är ofta tryggare, eftersom ett företag har bättre betalningsförmåga än en privatperson. Dessutom kan ett företag hyra flera enheter på en och samma gång, samt bli en återkommande hyresgäst. Nästa fråga att ta ställning till är om du vill hyra ut fastigheten själv, eller använda dig av en mellanhand. Om du hyr ut själv behöver du själv ansvara för allt arbete, men om du använder en bostadsförmedlare får du hjälp.

Behöver man tillstånd för att hyra ut en bostad?

För vissa bostäder behövs tillstånd för uthyrning. Vilket tillstånd som krävs beror på vilken bostadsform du ska hyra ut. Generellt sett kräver bostadsrätter och hyresrätter tillstånd för uthyrning från bostadsrättsföreningen respektive hyresvärden, medan hus inte kräver något tillstånd. Utöver tillstånd är det viktigt att ha hyresavtal på plats. Ett hyresavtal gör att både hyresvärd och hyresgäst vet vilka villkor och regler som gäller för uthyrningen. Det blir självklart extra viktigt om problem skulle uppstå. Skulle något hända med fastigheten under uthyrningsperioden är det även viktigt att ha försäkringar, såsom hemförsäkring och ansvarsförsäkring.

Hur hittar man hyresgäster?

Det finns en mängd olika sätt att hitta hyresgäster – det kan vara någon du känner, eller så kan du använda någon plattform där du kan annonsera ut din bostad. Oavsett hur du går tillväga är det ofta en tidskrävande process att hitta en hyresgäst. Först och främst behöver du presentera din enhet i text och bild. När du har förberett det, inleds fasen då du behöver kommunicera med potentiella hyresgäster, eventuellt visa upp din bostad, samt ta referenser. När hyresgästen sedan säger upp kontraktet, börjar processen om igen. Det kan kännas överväldigande, vilket är en av anledningarna till att många hyresvärdar använder sig av en mellanhand.

Varför är det bra att hyra ut fastigheter med hjälp av en bostadsförmedlare?

Som tidigare nämnt kan processen för att hitta hyresgäster vara utmanande, särskilt om du hyr ut flera enheter. Om du istället använder en förmedlare är det deras ansvar att din fastighet blir uthyrd. När vi på Swedacco hyr din fastighet fungerar vi som hyrespartner under en längre period, där vi sköter pusslet med hyresgäster som flyttar in och ut. Du behöver alltså inte fundera på om någon hyr din fastighet – det gör vi. Vi arbetar främst med företagskunder vars anställda har projektanställningar. Det betyder att vi alltid vet i förväg hur långt ett kontrakt kommer vara på, och kan därmed planera så att hyresgästerna avlöser varandra. Vi sköter även all kommunikation med hyresgäster både innan och under uthyrningsperioden; inklusive att göra en beskrivning av samt fotografera enheten.

Dessutom sköter vi allt pappersarbete som avtal, hyresinbetalningar, försäkringar och liknande. Vi har allt juridiskt ansvar gentemot hyresgästerna, samt garanterar att ni får betalt. Som ett svenskt bolag som kan svenska betalningsregler och åtgärder är det tryggare att arbeta med oss än ett utländskt bolag. Vi har dessutom ett mer långsiktigt intresse av att ha er som hyresvärd, än vad ett utländskt bolag har. Vi ser till att hyresgästen får nycklar och återlämnar dem, och att fastigheten städas både innan och efter hyresperioden. För att sammanfatta är fördelen med att använda sig av en mellanhand alltså att du som fastighetsägare inte behöver göra så mycket. Ansvaret ligger på förmedlaren, medan du får majoriteten av hyresintäkterna.

Vilken hyresintäkt kan man förvänta sig?

Vad hyran landar på beror såklart på hur attraktiv fastigheten är. Det i sin tur beror på faktorer som läge, storlek och kvalitet på boendet. Med det sagt går det inte att sätta vilken hyra som helst, eftersom det finns regleringar att förhålla sig till. En fastighet måste nämligen hyras ut till en så kallad skälig hyra. När vi hyr ut din fastighet hjälper vi dig fastställa vilken hyra du kan ta.

Vad betalar man i skatt när man hyr ut fastigheter?

När du hyr ut fastigheter kan du behöva betala skatt. Hur mycket och vilka regler som gäller beror på bland annat på om du hyr ut som privatperson eller företag, samt vilken hyra du tar ut. För uppdaterat information hänvisar vi till Skatteverket, där du kan läsa mer om skatt för privatpersoner respektive företag som hyr ut fastigheter.

Kontakta oss om att hyra ut din fastighet

Vill du veta mer eller har du en fastighet att hyra ut? Vad det än är så är du välkommen att kontakta oss via formuläret nedan, så hör vi av oss inom kort.

Jag accepterar

integritetspolicyn